1. általános tudnivalók I. (lisztből)

RÁNTÁS: 1 ev.kanál liszt --2 l. vízbe
ha hagymás, akkor azt dinszteljük meg előbb félig majd a lisztet rászórjuk.
ha paprikás, akkor azt a tűzről levéve szórjuk bele mert könnyen megég. A paprika zsírban oldódik.
Akkor nem lesz csomós ha, forró rántást hideg vízzel engedünk fel vagy hideg rántást forró vízzel.

MÁRTÁS: 1 ev.kanál liszt --3 deci lé. Mint fent.

HABARÁS: 1/2 ev.kanál lisztet lassan felengedünk 3 ev.kanálnyi hideg vízzel, majd 2-3 ev.kanál tejföllel (esetleg tej), folyton kavargatva. A lisztbe nagyon lassan töltjük a hideg folyadékot, folytonos kavarás mellett, hogy ne legyen csomós. Lassan beletöltjük a forró 2 l. lébe és 10 percig főzzük.

Tojásos tejfölös ERESZTÉK: 2 tojást + 1 deci tejfölt tálba tesszük és lassan, kanalanként hozzákeverjük a 2 l.lét.

OMLETT (rántotta): 1 ev.kanál liszt + 1 deci tej(6 ev.kanál tej)A forró olajos lisztet engedjük fel a hideg tejjel (nem pirul) 2-3 tojást és ízesítőket keverünk bele, lassú mozdulatokkal, hogy "rezgős" maradjon.

SODÓ: 2 tojást + 2 ev,kanál vaniliás cukorral kikeverünk
hozzákeverünk 1 pohár (2 deci) tejeskávét, kakaót tejet, kávét, gyümölcslevet és tűzön habverővel kavarjuk, amíg annyira sűrű, hogy a habverőről leejtett tömeg nem merül el.

KRÉM (vanilia): 1 tas vaniliapor + 2 tojássárgája +1 ev.kanál liszt + 2 ev.kanál cukor--kikavarni. 1/2 liter tejet felforralunk és folytonos keveréssel lassan a tojásos keverékhez öntjük, azután a tűzön tovább keverjük, amég sűrűsödik és az asztalon keverjük, amég kuhűl.

LISZTGALUSKA: 4 személynek: 1 egész tojást kicsit felverünk + 1 kiskanál víz + annyi liszt amennyivel olyan sűrü lesz, hogy kiskanállal teketjük a levesbe. A kanalat először belemártjuk a forró levesbe, majd veszünk a masszából és enyhén belecsapjuk a levesbe. Ezt ismételjük.

1/2 kg lisztből = 65 darab kicsi pogácsa