Székelygulyás (székelykáposzta)

4 személyre:
1/2 kg disznóhúsból (lehet kövérkés is),
2 fej hagymával pörköltet készítünk (a nem túl apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük olajban, mikor nem forró megszórjuk pirospaprikával /esetleg kevés friss paprikát is vághatunk bele/, beletesszük a kockára vágott disznóhúst, pár percig kavargatva átforrósítjuk, rászórunk egy csapott kiskanál vegetát és hideg vízzel feltöltve MAJDNEM egész puhára főzzük).
A háromnegyed részben elkészült pörkölthöz hozzáadunk
1 kg vágott savanyú-káposztát, amit kevés vízben MAJDNEM megfőztünk (kuktában 10 perc); ha a nyers káposzta túl sós, vagy túl savanyú áztassuk bő, tiszta vízben egy fél napig.
Együtt jól összerotyogtatjuk legalább egy fél órát, hogy az íze összeérjen. Annyi leve legyen mint a pörköltnek. Mielőtt kész van rátöltünk 2 deci tejfölt.