Tárkonyosleves

4 személyre:
1 ev.kanál lisztből rántást készítünk.
felengedjük 2 l .vízzel.
egy nagy csipet ( mogyorónyi) tárkonylevelet, nem nagyon apróra vágva beleteszünk. 
belefőzünk valamilyen füstölt dolgot: sonkát, kolbászt, bordacsontokat, szalonnát.
sóval,
ecettel, (ehhez mindig teszünk egy késhegynyi cukrot, hogy a vadságát elvegye)
esetleg kevés "vegetá"val ízesítjük.
Mikor a húsféle megfőtt, lisztgaluskát teszünk bele. (lásd: általános tudnivalók)



Medvehagyma és sóska leves


egy marék medvehagymát kevés vízben megdinsztelünk.
egy ev. kanál lisztből világos rántást készítünk és felengedjük a kihűlt, összemixerezett medvehagymával. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bő egy liter legyen.
megsózzuk
2 db keménye főtt tojást reszelünk bele.
tejföllel tálaljuk.
Ízesíthetjük apróra vágott ,sült szalonnával is. Abba is tehetjük a lisztet és enyhén pirítjuk.