Szilvásgombóc, nudli

SZAKÁCSKÖNYV: szerintem nem jó!
1 kg héjában főtt burgonyát áttörünk
2 tojás
10 ev.kanál liszt
összegyúrjuk. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, kockára vágjuk,a kockákba tesszük a szilvát és belecsomagoljuk lisztes kézzel. Lisztezett lapítora rakjuk, sós vízben megfőzzük, olajban pirított prézliben megforgatjuk.

SZERINTEM: próbálva! 4 főre: 1/2 kg.(kb.4 nagyobbacska) krumplit héjában megfőzünk.
Meghámozzuk, még melegen a lapítón krumplitörővel (vagy villával) összetörjük. Amég nem mered meg a krumpli 30deka lisztet gyúrunk hozzá(akkora halomnyit, amennyi az összetört krumpli halma)Én mindig piros krumplit használok, mert a fajtától is függ a liszt mennyisége.
1 tojás
bőven lisztezett kézzel és lapítón összegyúrjuk. Nem kell sokáig dolgozni a tésztával mert közben lágyul. Lisztezett lapítón félujjnyi vékonyra nyújtjuk, kockákra vágjuk, közepükbe kimagolt szilvákat teszünk és becsomagoljuk a tésztával.
Lisztezett lapítószélre rakjuk.
Sós, kb. 4 literes lábosba (jobb ha nem kerüljenek egymásra a gombócok)fővő vízbe rakjuk. Mikor a víz tetejére feljöttek még várunk 3 percet (ha odaragad egy pár a szűrőkanállal vájjuk fel) szűrőkanállal kiszedjük és felforrósított ( nem pirított) prézlis lábosba megforgatjuk.
1 csésze prézli (1 kiskanál 2 gombóchoz)szükséges és annyi olaj amennyit felvesz.
kb. 30 darab gombóc lesz.