Töltött paprika

1 személyre: 10 deka darált hús : = 2 drb. kisebb paprika.
Minden darált hússal töltött ételre ( paprika, karalábé, töltike, tök, káposzta) érvényes:
-- 1/3 rész kövérség kell 2/3 rész sovány húshoz. (Zsír nem jó kiolvad a lébe)
-- 1 kg darált húshoz 1 csésze ( 2,5 deci) rizs
-- 1 egész tojás
-- só
-- bors
-- esetleg mokkás kanál Vegeta.
A masszát jól össze kell gyúrni ("dolgozni") kézzel mint a tésztát. Massza szerűen össze áll.
 Mindeniket enyhén sós vízben, lassú tűzön fűzzük. A víz csak bőven lepje el a töltelékeket.
 Lazán töltsük meg a paprikát (és a többit) mert a rizs kb háromszorosára fog megnőni főzés közben.
Kb. 1/2 órát kell főzni. (A rizset kóstoljuk meg).
Leve:
A szószféléknél 2 evőkanál liszt kell 1 l léhez.
Az olajban világos barnára pirított lisztet feltöltjük a hideg töltelék-lével vagy ha az kevés, akkor hideg vízzel. Mindig hideg folyadékkal engedjük fel a forró rántást és folyamatosan kavarjuk a tűzön, hogy ne legyen csomós. (Ha mégis az, akkor a botmixerrel is keverjük el).
Töltött paprikánál:
Majd beletesszük a paradicsom levet: általában 1/3.a (a lé fajtájától függ).
Cukrozzuk, sózzuk ha kell.
Rátöltjük a paprikákra.
Kis csokor zeller  levelet vagy zeller darabot teszünk bele és egyszer jól felfőzzük,hogy a paradicsom zamata ( íze) ne menjen el.
Tejföllel tálaljuk.