Diós-mákos kalács (bájgli, vagy beigli)

80 dkg liszt (20 dkg = 1 rúd),
40 dkg margarin,
2 tojás,
só,
3 evőkanál cukor,
1 csésze langyos tejben felfuttatott 40 gramm élesztő (rajta van a mérték a tasakon),
jól összedolgozzuk, dagasztjuk, amíg válik az edényről meg a kézről.
1 órát pihentetni,
négy részre osztani (= 4 rúd).
50 dkg mák, vagy dió (12 dkg egy rúdba),
30, vagy 20 dkg cukorpor,
1 dl tej
mikróban vagy kicsi tűznél kavargatva, éppen felfőzni a (cukor olvadjon el),
langyosan (amíg nem keményedett meg) rákenni a kinyújtott tésztára.
Ha a töltelék túl lágy keverjünk bele grízet: 1 rúdhoz 1 evőkanállal.
Ha csak rászórjuk a tésztára a tölteléknekvaló cukros diót vagy mákot, úgy is jó.
Felvert tojással megkenni.
Nagy, új tepsim, 4 rúd.
30 percet sül az előremelegített lerben!