Vinetasaláta (padlizsán)

1 kg vinettát parázson megsütünk. Lehet fém lapon tüz fölött, esetleg lerben is de minél zártabb közegben sütjük annál kesernyésebb lesz. Gyorsan és előmelegített helyen jó sütni.
Kezünkkel nyomogatva, amikor puha a gyümölcs és haja szárazon leszedegethető, akkor van megsülve.
Hideg víz alatt meghámozzuk (leszedegetjük a fekete haját) lapítón lecsorgatjuk, esetleg lemossuk, (minél kevesebb leve legyen mert az kesernyés) és nem oxidálódó késsel pépessé vágjuk. Tálba tesszük.
1 kis fej hagymát apróra vágunk és szintén a tálba tesszük
ráöntünk 1 deci olajat
sót és habosra kavarjuk.

Modernebb ha a meghámozott vinettát egészben tesszük a tálba és a hagymával és olajjal, sóval MIXERrel kavarjuk ki. Ilyenkor nem olyan laza a tömege és meg is sötétedhet.

Finom: ha egy tojásból készítünk MAJONÉZT a tálba és arra tesszük a felvágatlan vinettát, hagymát, sót és együtt, a mixer passzírozójával dolgozzuk össze.