Szörpök készítése

Hidegen:
A gyümölcsöt zúzzuk össze és mérjük meg.
Minden kilóhoz 3 deci vízzel elkevert 1-1 mokkáskanál tartósítószert /szalicil/ és borkősavat /citromsó/ számítsunk és keverjük a gyümölcsbe.
Egy éjszakán át állni hagyni. Vékony anyagon (géz, tüll) lecsorgat és ismét megmérni.
1 liter gyümölcsléhez 60 deka cukrot véve addig keverjük, míg a cukor elolvad.
Üvegekbe téve jól dugaszoljuk le.

Főzve:
Az összeturmixolt gyümölcsöt nagy befőttes üvegbe öntjük annak 3/4-éig. 1 napig állni hagyjuk, tüllzacskóba téve lecsepegtetjük.
1 l léhez 1 kg cukrot adunk, 2 gramm citromsót. Zománcos edényben felfőzzük és 2 percig még kavargatjuk. Majd forrón üvegekbe tesszük és dugaszoljuk.