Kalács (bájgli)

4 rúd
60 deka liszt
25 deka margarin
1 tojás és a kenőnek fele
3/4 csésze tejben felfuttatott élesztő (kb. 25 gramm)
1 ev kanál cukor
csipetnyi só
lágy tésztát gyúrunk, egy órát pihentetjük.

Töltelék:
1 rúdba 13 deka dió vagy mák
a diót jénai tálba tesszük,  ráöntünk 2/3 annyi cukorpórt,
a mákot is jénai tálba tesszük, ráöntünk ugyanannyi mennyiségű cukorpórt,
mindkettőre ráteszünk rudanként egy- egy evőkanál tejet
összkeverjük és addig melegítjük amég a cukor elolvad

A tésztát kicsit felgyúrjuk és aztán kinyújtjuk fél centi vékonyan
Rákenjük a tölteléket alig langyosan! (nehezen kenhető)
felcsavarjuk, megkenjük a tetejét felvert tojással (maradt a tésztától)
180 fokon legalább fél óra,előmelegített lerben ( alja legyen barna).