Lecsó télire

1 kg paprikához
25 deka paradicsom
2 nagy fej vöröshagyma
10 deka zsír vagy olaj /a zsír jobb/
A zsíron üvegesre pirítjuk a karikára vágott hagymát /nem pirosra/. Hozzá adjuk  a torzsátlanított, karikákra vágott zöldpaprikát és azt is üvegesre sütjük. A paradicsomok héját forrázás után lehúzzuk /ha időnk van rá/, kockára vágjuk, és a többire téve,
megsózzuk,
1 evőkanál cukorral olyan puhára pároljuk mint a nyári lecsót /"adja fel a zsírját" =az edény szélén gyűljön zsiradék/,
késhegynyi szalicilt keverünk 3-4 kg-hoz
és forrón, lerben előmelegített üvegekbe tesszük. Lekötjük és száraz dunsztban /takarók között/ hagyjuk kihűlni.
A tetejére feljött zsír szigeteli és tavaszig jól eláll.

Tehetünk bele a végén, lehetőség szerint sós vízben megfőtt: zsenge szemes-paszulyt, gombát, borsót, murkot stb.