Lekváros derelye

2 személyre
'/4 kg lisztből,
2 tojásból,
3-4 kanál tejből finomabb gyúrt tésztát készítünk.
Késhegynyi vastagra kinyújtjuk.
Ha az íz nem elég kemény, akkor prézlit keverhetünk bele.
A felső szélétől három ujjnyi távolságra, kiskanálból kés segítségével, mogyorónyi lekvárhalmocskákat teszünk, egymástól három ujjnyi távolságra. Ráhajtjuk a felül hagyott szélt, Ujjbegyünkkel a halmocskákat körbenyomkodjuk. Derelyemetszővel körbevágjuk.
Három ujjnyit megint kihagyunk a tésztából, vízszintes sorba lekvárhalmocskákat teszünk, ráhajtjuk a kihagyott tésztacsíkot, és így tovább.
(a kinyújtott tészta kereksége miatt az első sorokból csak kevés darab jön ki. Lefele haladva, a kör közepe fele, egyre több derelye készíthető egy sorból.)
Ha a tészta közben igen száraz lesz, vizes kézzel meglapogathatjuk.
Lábosban, kevés olajban prézlit forrósítunk ( kb. 6 ev.kanál prézli)
Az enyhén sós vízben kifőzött derelyéket, szűrőkanállal rendre kiszedjük és a prézliben megforgatjuk (rétegesen rászórjuk)
Cukorporral, fahajjal tálaljuk.