3. általános tudnivalók III. (főzési módok)

LASKAFŐZÉS: Személyenként körítésnek 6 deka (önmagában 8 deka).
Enyhén sós, fövő vízbe szórjuk a tésztafélét. Mikor megfőtt (kb. 10 perc, a laska minőségétől függ) kóstolással ellenőrizzük, szűrőbe töltjük, hideg vízzel gyorsan leöblítjük (ne hűljön ki) és enyhén olajos edénybe töltjük. Jól lehet mikróban melegíteni. Ha öblítjük nem ragad össze!

RIZSFŐZÉS: 4 személy részére körítésnek:
8 evőkanál rizset, 2 evőkanál olajban egy lábosban jól felforrósítunk (ne piruljon), 4 vizespohár (2 decisek) forró vízzel felöntjük, megsózzuk és csendes tűzön pároljuk amíg megpuhul. Ha leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, olajos edénybe öntjük, mint a laskát, biztosabban nem ragad össze. Függ a rizs minőségétől is.
Vízben hamarabb megfő mint tejben. Ezért a tejberizset ajánlatos egy kicsit vízben főzni és azután tejben.

PIRÍTOTT GRÍZ: 4 személy: 8 evőkanál grízet, 3 evőkanál olajban, kis sóval, folytonosan kevergetve, kenyérhéj barnára pirítjuk. Felöntjük 6 deci forró vízzel és kevergetjük, amíg a leve lefő.

PULISZKA: (1 személyre 10 deka liszt) 4 személyre:
Öt csésze (2 1/2 decisek) vizet forralunk, egy lecsapott kávéskanál sót teszünk bele. Mikor forr, apránként, folytonos kavargatás (habverővel) közben beleteszünk 2 csésze kukoricalisztet. Mikor simára kavartuk, kivesszük a habverőt és fakanállal folytatjuk a főzést 15 percig, amíg válik az edény szélétől.