2. általános tudnivalók II ( rizs,gríz,laska,stb.)

RIZS: levesbe: 2 személynek 1 evőkanál
Körítés: 1 személynek 2 evőkanál
Töltelékbe: 1 kg hús + 1 tojás + 1 csésze rizs
Levesgombóc: 10 deka darált sovány hús + 1 kávéskanál liszt + 1 evőkanál rizs + 1 tojás felveretlen tojásfehérje (egész tojás)

GRÍZ: levesbe: 2 személynek 1 evőkanál
Pirított gríz: 1 személy 1 evőkanál gríz + 1 deci víz
Grízgaluska: 1 tojást felverve + 3 evőkanál gríz

Laska (levestészta): 1 tojás + 8 evőkanál liszt + 4 evőkanál víz
Reszelt levestészta: 1 tojás + 4 evőkanál liszt. A reszelő nagy fokán megreszeljük (csak lefele húzogatva) miután kicsit szikkadt, belefőzhetjük.
Csurgatott tészta: 1 tojást kissé felverünk + 2 evőkanál liszt, villával finoman a levesbe csorgatjuk.

Gyúrt tészta (laska): 1/4 kg (10 kanál) lisztet + 1 tojás (lehet 2 vagy 3 is) + 5 kanál víz (vagy kevesebb). Addig gyúrjuk, amíg elválik a deszkától. Minél több a tojás, annál rugalmasabb a kifőtt tészta.

Kelt tésztához 1/2 kg liszthez 25 gramm élesztő (rajta van a mérték a tasakon).