Töltöttkáposzta /savanyó vagy friss káposztából/

4 személy = 12 töltelék
1 vagy 2 db. nagyobb fej káposzta  /legyen rajta 12 rendes nagyságú levél/
Egy nagy fazék forró vízben megforrázzuk, leveszünk róla egy sor levelet. Újra forró vízbe tesszük és levesszük a következő leveleket stb.
A levelek erét vékonyabbra vágjuk./ormozzuk/ A nagy leveleket kettévágjuk.
1/2 kg darált disznóhúst /1/3 rész szalonna a jó/
1/2 csésze /4 deka rizs + 12 deka hús =1 személy =12töltelék/ =16 deka rizs

bors
mások tesznek egy diónyi dinsztelt hagymát is a töltelékbe.
Jól összedolgozzuk.
A káposztaleveleket megtöltjük / belecsavarjuk és két végén betömködjük/
A lábos aljára rakjuk a megmaradt, apróra vágott káposztát, reá kis kötés csombordot+kaprot /száraz is jó/, reá a töltelékeket, hideg vízzel feltöltjük amég ellepi és lassú tűznél főzzük kb. 1 órát főzzük. A savanyó káposzta is legyen megfőve!

Ugyanígy készítjük friss káposztából is / szőlőlevélből, martilapűból, lósóskából/ csak friss kaporfélével, hamarabb megfő és savanyítjuk, amikor kész van citromsós vízzel vagy paradicsomlével.