Töltött-káposzta (savanyú, vagy friss káposztából)

4 személy = 12 töltelék
1 vagy 2 db nagyobb fej káposzta  /legyen rajta 12 rendes nagyságú levél/
Egy nagy fazék forró vízben megforrázzuk, leveszünk róla egy sor levelet. Újra forró vízbe tesszük és levesszük a következő leveleket stb.
A levelek erét vékonyabbra vágjuk (ormozzuk). A nagy leveleket kettévágjuk.
1/2 kg darált disznóhúst (1/3 rész zsíros-szalonnás a jó),
1/2 csésze = 16 deka rizs,
(1 személynek 3 töltelékhez 4 deka rizs + 12 deka hús)
só,
bors,
(mások tesznek egy diónyi dinsztelt hagymát is a töltelékbe).
Jól összedolgozzuk.
A káposztaleveleket megtöltjük (belecsavarjuk és két végén betömködjük).
A lábos aljára rakjuk a megmaradt, apróra vágott káposztát, reá kis kötés csombordot (csombor, borsikafű) + kaprot (száraz is jó), reá a töltelékeket, hideg vízzel feltöltjük amíg ellepi és lassú tűznél főzzük kb. 1 órát. A savanyú káposzta is legyen megfőve!

Ugyanígy készítjük friss káposztából is (szőlőlevélből, martilapuból, lósóskából) csak friss kaporfélével, hamarabb megfő és savanyítjuk, amikor kész van citromsós vízzel, vagy paradicsomlével.