Kiflifelfújt almával- dióval

10 deka barna cukor vagy megpirítjuk egy lábosban
8 deci tejjel folöntjük
2 tas. vaníliás cukort és forróra melegitjük.
8-10 darab? édes kiflit beleáztatunk
pár kanál darált dióval megszúrjuk
2 almát meghámozunk és lereszeljük
4 tojás fehérjét habbá verjük
hozzákeverjük a sárgákat
óvatosan belekeverjük a kiflis masszába.
Kikent tűzálló edénybe öntjük a massza felét, megszórjuk az almával, ráöntjük a másik felét.
45 percig sütőben piros tetejüre sütjük.

Tökös-zöldhagymás felfújt /cukkinis-póréhagymás felfújt/

15 deka grizet szárazon megpirítunk, ráöntünk
0,5 liter zöldséglevest /vagy vegetás vizet/ és addig főzzük, amíg felszívja.
80 deka cukkinit 8 cm-es darabokra vágjuk és 3 percig sós vízben megfőzzük
vagy 5 darab nem túl nagy/ kb.25 deka/ zöldhagymát felvágunk és kevés olajban megdinszteljük.
vagy 80 deka póréhagymát 5 percig sós vízben főzni.
4 egész  tojást felverünk
2,5 deci tejszínt
sót belekeverünk.
Kikent tűzálló tálba öntjük a dara felét, rárakjuk a cukkinit és hagymát, ráöntjük a gríz másik felét, majd a tejszínt és 35-40 percig sütjük.

Nem próbáltam. ÉN tennék bele: kis csokor apróra vágott züldkaprot és a tetejére füstöltkolbász karikákat.

Kuglóf

1/2 kg lisztet tálba tesszük
3.5 deka élesztőt
1 deci tejben és
3 csipet cukorral felfuttatva a közepébe öntjük és felfuttatjuk.
15 deka vajat
15 deka cukorral
5 egész tojással
1 deci tejszinnal habosra kavarjuk.
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd / 3 tas vaníliacukor/
Hozzákeverjük az élesztős liszthez és addig dagaszjuk, amíg levegőbuborékok jelennek meg benne.
A nagy méretű kuglúfformát /mélyebb kerek kalácsformát/ kikenmjük, háromnegyedig töltjük a tésztával.
30 percig letakarva, langyos helyen kelesztjük.
Előmelegített, 200 fkos sütőbe, 50-60 percig sütjük.

Kolozsvári káposzta = Rakottkáposzta

1 adagra:
20 deka gyalult savanyókáposzta
12 deka darált disznóhús /1/3 rész szalonnával a jó/
4 deka rizs
a káposzrát kuktában, kevés vízben /félig töltve/ megfüzzők /Ha a káposzta sós vagy túl savanyó áztassuk ki, bő tiszta vízben egy napig/
a disznóhúst sózzuk, borsozzuk /a káposztától függően/ és kevés hagymávak puhára dinszteljük.
a rizset sós vizzel /kis vegetával/ megfőzzük.
A lábos aljára olajat öntünk, rátesszük a káposzta felét, rárakjuk a darált húst, a rizst és végül a káposzta másik felét. tejföllel jól meglocsolva a sütőben összeretyogtatjuk./kb. egy fél órát/

Töltött-káposzta (savanyú, vagy friss káposztából)

4 személy = 12 töltelék
1 vagy 2 db nagyobb fej káposzta  /legyen rajta 12 rendes nagyságú levél/
Egy nagy fazék forró vízben megforrázzuk, leveszünk róla egy sor levelet. Újra forró vízbe tesszük és levesszük a következő leveleket stb.
A levelek erét vékonyabbra vágjuk (ormozzuk). A nagy leveleket kettévágjuk.
1/2 kg darált disznóhúst (1/3 rész zsíros-szalonnás a jó),
1/2 csésze = 16 deka rizs,
(1 személynek 3 töltelékhez 4 deka rizs + 12 deka hús)
só,
bors,
(mások tesznek egy diónyi dinsztelt hagymát is a töltelékbe).
Jól összedolgozzuk.
A káposztaleveleket megtöltjük (belecsavarjuk és két végén betömködjük).
A lábos aljára rakjuk a megmaradt, apróra vágott káposztát, reá kis kötés csombordot (csombor, borsikafű) + kaprot (száraz is jó), reá a töltelékeket, hideg vízzel feltöltjük amíg ellepi és lassú tűznél főzzük kb. 1 órát. A savanyú káposzta is legyen megfőve!

Ugyanígy készítjük friss káposztából is (szőlőlevélből, martilapuból, lósóskából) csak friss kaporfélével, hamarabb megfő és savanyítjuk, amikor kész van citromsós vízzel, vagy paradicsomlével.

Káposztáscsiga /gombás/

1 tepsihez:
1 db. kb. 60 dekás friss káposztafejet megreszelünk /gyalulhatjuk de apróra/
2 evőkanál olajjal lábosba tesszük
3 csipetnyi só és lassú tűznél, gyakori kavargatással megdinszteljük. Kóstolgatva puha legyen és egy kicsit lebarnulva.
Meggyúrjuk a Sós Pogácsa tésztáját:
20 deka liszt
10 deka margarin
1 tojás
fél deci tejben +csipetnyi cukor+2.5 gramm élesztőt felfuttatunk
2 evőkanál tejföl
1 csapott kiskanál só
Jól összedagasztjuk Egy órát kelni hagyjuk.
Vékonyra /3 mm/ vastagra, téglalapalakúra, tepsi hosszúságúra  nyújtjuk, megkenjük a kihűlt és megorsosott káposztával, hosszabbik oldalával párhuzamosan elvágjuk és tömötten felcsavarjuk. Vékony tekercs = kisebb csiga.A tepsi hosszúságú  rudat  2 ujjnyi széles darabokra vágjuk és a tepsibe tesszük /a csigavonal vízszintesen legyen/
10 perc pihentetés után, lassú tűznél sütjük.

Készíthetjük dinsztelt gombával is!

Gyümölcszsörp

A gyümölcsöt vagy gyümölcsöket nyersen összetörjük. (krumplitörővel, darálóval ) Vászondarabon keresztül a levét kinyomkodjuk.
Centrifugát is használhatunk!
Minden literhez 80 deka cukrot teszünk és 10 percig főzzük.
Forrón üvegekbe rakjuk. Tetejükre szalicilt és szárazdunszba tesszük.

/a/ Mértékek

1 kanál  =  1 evőkanál

1 kanál olaj   =   15 gramm   =   1,5 deka
1 kanál cukor  = 25 gramm
1 kanál rizs     =  25 gramm
1 lapos kanál liszt = 15 gramm
1 kanál liszt   =   25 gramm  =    2,5 deka
1 kanál só    =    35 gramm
1 kanál gríz   =    20 gramm
1 kanál darált kávé = 15 gramm

1 pohár   =   1 vizespohár
1 pohár folyadék   =   14 kanál
1 liter   =   4 1/2 pohár

1 ev.kanál vaj = 2 deka =másfél szelet kenyérre 1 szeletre =1,25 deka vaj
1 szelet párizsi = 1,5 deka
1 szelet középnagyságú szalámi = 0,5 deka
1/2 kg liszt = 60 kicsi pogácsa

Vinetasaláta (padlizsán)

1 kg vinettát parázson megsütünk. Lehet fém lapon tüz fölött, esetleg lerben is de minél zártabb közegben sütjük annál kesernyésebb lesz. Gyorsan és előmelegített helyen jó sütni.
Kezünkkel nyomogatva, amikor puha a gyümölcs és haja szárazon leszedegethető, akkor van megsülve.
Hideg víz alatt meghámozzuk (leszedegetjük a fekete haját) lapítón lecsorgatjuk, esetleg lemossuk, (minél kevesebb leve legyen mert az kesernyés) és nem oxidálódó késsel pépessé vágjuk. Tálba tesszük.
1 kis fej hagymát apróra vágunk és szintén a tálba tesszük
ráöntünk 1 deci olajat
sót és habosra kavarjuk.

Modernebb ha a meghámozott vinettát egészben tesszük a tálba és a hagymával és olajjal, sóval MIXERrel kavarjuk ki. Ilyenkor nem olyan laza a tömege és meg is sötétedhet.

Finom: ha egy tojásból készítünk MAJONÉZT a tálba és arra tesszük a felvágatlan vinettát, hagymát, sót és együtt, a mixer passzírozójával dolgozzuk össze.

Székelygulyás (székelykáposzta)

4 személyre:
1/2 kg disznóhúsból (lehet kövérkés is),
2 fej hagymával pörköltet készítünk (a nem túl apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük olajban, mikor nem forró megszórjuk pirospaprikával /esetleg kevés friss paprikát is vághatunk bele/, beletesszük a kockára vágott disznóhúst, pár percig kavargatva átforrósítjuk, rászórunk egy csapott kiskanál vegetát és hideg vízzel feltöltve MAJDNEM egész puhára főzzük).
A háromnegyed részben elkészült pörkölthöz hozzáadunk
1 kg vágott savanyú-káposztát, amit kevés vízben MAJDNEM megfőztünk (kuktában 10 perc); ha a nyers káposzta túl sós, vagy túl savanyú áztassuk bő, tiszta vízben egy fél napig.
Együtt jól összerotyogtatjuk legalább egy fél órát, hogy az íze összeérjen. Annyi leve legyen mint a pörköltnek. Mielőtt kész van rátöltünk 2 deci tejfölt.