Tárkonyosleves

4 személyre:
1 ev.kanál lisztből rántást készítünk.
felengedjük 2 l .vízzel.
egy nagy csipet ( mogyorónyi) tárkonylevelet, nem nagyon apróra vágva beleteszünk. 
belefőzünk valamilyen füstölt dolgot: sonkát, kolbászt, bordacsontokat, szalonnát.
sóval,
ecettel, (ehhez mindig teszünk egy késhegynyi cukrot, hogy a vadságát elvegye)
esetleg kevés "vegetá"val ízesítjük.
Mikor a húsféle megfőtt, lisztgaluskát teszünk bele. (lásd: általános tudnivalók)



Medvehagyma és sóska leves


egy marék medvehagymát kevés vízben megdinsztelünk.
egy ev. kanál lisztből világos rántást készítünk és felengedjük a kihűlt, összemixerezett medvehagymával. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bő egy liter legyen.
megsózzuk
2 db keménye főtt tojást reszelünk bele.
tejföllel tálaljuk.
Ízesíthetjük apróra vágott ,sült szalonnával is. Abba is tehetjük a lisztet és enyhén pirítjuk.

 

Pergelt-reszelt leves (tetűleves)

4 személyre:
diónyi hagymát apróra vágunk és
1 evőkanál olajban félig (üvegesre) pirítjuk ,
1 nagyobbacska reszelt murkot rászórunk és együtt dinszteljük 2 percig (a hagyma ne égjen meg),
tűzről levéve, mikor egy picit hűlt
késhegynyi pirospaprikát szórunk rá, belekeverjük (zsírban oldódik), felengedjük 2 l forró vízzel.
10 perc fövés után rátöltjük:
vagy 2 evőkanál halványbarnára pirított grízre,
vagy 4 evőkanál enyhén megpirított tésztafélére (reszelt tészta, bolti laska összetörve mozsárban, vagy vastagabb újság között),
sóval,
esetleg vegetával ízesítjük.