Zsemlécske

1 kg lisztet
1/2 kg.áttört főtt krumplit
30 deka margarint
1 tojást
kiskanál cukrot
kiskanál sót
4 deka élesztőt, 1 deci langyos ,picit cukros tejben felfuttatva
langyos vízzel jól összedolgozunk, hogy könnyű köttestészta legyen.
1 órát kelesztjük
Cipócskákat készítünk (4-5 cm átmérőjű)
Egyenként felgyúrjuk, kikent tepsibe tesszük (kétszeresére nő)
Tetejét megkenjük felvert tojással.
Lassú tűznél sütjük. Kettévágva tölthetjük pástétommal,gombával, dinsztelt káposztával, bimbóskellel.

Kb.120 zsemlécske lesz!

Keksz, angol

Angolkeksz

30 deka lisztet
15 deka margarint

1 tasak sütőport
tej, hogy kemény tészta legyen
1/2 órát pihentetjük
Derelyemetszővel keskeny csíkokat vágunk a vékonyra (késhegynyi)nyújtott tásztából.
Kikenetlen tepsiben sütjük.

Nyújthatjuk a tepsi hátán is és ott felvágva sok időt nyerhetünk.

Négerfog

25 deka porcukrot
16 deka vajat (margarint)
5 deka kakaót
4 tojássárgáját
25 percig kavarunk
25 deka lisztet
2 deci tejet
1 sütőport még 25 percig kavarjuk
Kikent tepsibe sütjük.
4 tojásfehérjét
25 deka cukorral gőz felett habbá verünk és a megsült tészta tetejére tesszük.

Robotgéppel sokkal kevesebb idő kell a kavaráshoz!

Zsidótojás

1 személyre
1 keménytojást (7 percig fő)
megreszelünk a kisebbik reszelőfokon (villával is áttörhetjük)
1 mogyorónyi hagymát belereszelünk (vághatjuk is)
1 ev.kanál olajjal jól kikavarjuk
1 késhegynyi mustár
só bors

Majonézzel hígítva is finom. Libazsírral az igazi.

Elesztőpástétom (B vitamin bomba)

Élesztőpástétom

Féltojásnyi hagymát apróra vágva megdinszteljük
3 ev.kanál prézli (jó darabos)éppen felforrósítunk
feltöltjük:
1 deci tejbe feloldott
1 gyufásskatulyányi friss élesztővel
Kavargatva főzzük, amég puffog, belekeverünk
1 egész tojást (esetleg 2darabot)

2 kávéskanál mustár
pirospaprika
bors
és levesszük a tűzről. Kenyérre kenve fogyasztjuk.

Majonéz

1 tojás sárgáját
1 késhegynyi mustárt
1 deci olajjal (azt csepegtetve) gyors kavarással keményre emulgáljuk.(megemelve a masszát a kanálról nem cseppen le rögtön)
1 deci tejfült
sót
1 kiskanál cukrot
1 kiskanál mustárt
ízesítőket (apróra vágott, késhegynyi: tárkonylevelet,zöldhagymát,vagy zellerlevelet,vagy zöldkaprot, vegetát,kechupot, kavarunk bele.

Tálalhatjuk: keménytojásra, pástétomokra,sonkára,tehéntúróra, főttkrumplira!

Tejfölös tojás

2 személyre
1 ev.kanál lisztet megforrósítunk (ne piruljon)
1/2 deci hideg tejjel és
1 deci tejfölt felengedjük, kavargatjuk, alig kezd sűrűsödni amikor
sót
2 egész tojást beleütünk (mint az ökörszemnek!) és várjuk amig a fehérje megvastagszik
Ha szükséges kavargathatjuk a tojások körül a mártást.

Omlett

2 személyre
kevés olajba megpárolunk zöldpaprikát, vagy szalonnát sütünk, vagy kolbászkarikákat
1 ev.kanál lisztet eldörzsölünk
1 deci tejjel(mindig a lisztbe kavarjuk, nagyon lassan csorgatva a hideg folyadékot,hogy ne legyen csomós)
2 egész tojással
kis sóval
borssal,vagy vegetával vagy mustárral ízesítve és a forró sütőbe töltjük.
Hagyjuk kissé megkeményedni és laza mozdulatokkal kavarjuk, hogy ne törjön. "rezgős maradjon"
Sajttal vagy juhtúróval is ízesíthetjük, amit a szalonna megsütése után teszünk a tepsibe és csak éppen megolvasztjuk.

Palacsinta

(1 ev.kanál liszt = 1 palacsinta

1 egész tojás
3 (vagy 4 ) ev.kanál liszt (75 gramm)
1,50 deci tej  + 2 deci tej (vagy bor, vagy víz, vagy szódavízzel keverve))
kis só
1 késhegynyi cukor
Először a lisztet keverjük el a lassan adagolt folyadékkal, hogy csomómentes legyen.
Aztán tesszük bele a többit.(Ha csomós kavarható mixerrel)
Olajos ,forró palacsintasütőbe teszünk belőle meritőkanállal belőle, ha egyik fele megsült késsel megfordítjuk.(Ha odaragad, túl száraz a palacsintasütő. Égessünk benne előbb egy kis olajat) Minden vevés előtt felkavarjuk a tésztát!

Jó ha a tésztát elkészítés után egy kis ideig állni hagyjuk!
Nem kell olajozni a sütőt ha a tésztába 1/2 deci étolajat töltünk amikor az már kész van.

Burkoláshoz ( pl. hús): tojásonként 4 kanál lisztet használunk

Képviselőfánk

2 vizespohár vizet
kevés sót
14 deka vajat 1 kávéskanál cukrot elkeverünk és főni tesszük
22 deka lisztet beleteszünk, megkeverjük és levesszük a tűzről
Kihűlésig kevergetjük
6 tojássárgáját
habbá vert fehérjét belekeverjük
Kikent tepsiben, diónyi halmokat teszünk, egymástól 2 ujjnyi távolságra.
1 órát pihentetjük, 20 percig sütjük. A lerajtót nem szabad kinyitni!!!
Ha kihült tetejét levágjuk majd töltés után visszatesszük.
Töltelék:1/4 l tejet felforralunk 2 ev.kanál vaniliás cukorral.
Tálban eldörzsölőnk 2 tojás sárgáját + 2 ev.kanál liszttel + 1 ev.kanál kakaó.
Feleresztjük a forró tejjel és folyton keverve felfőzzük.
Levesszük a tűzről és forrón belekeverjük a 2 tojás cukorral felvert habját.

Pozsonyi kifli

10 ev.kanál lisztet
10 deka vajjal elmorzsolunk
5 ev.kanál tejben
2 deka élesztőt felfuttatunk
Jól összedolgozzuk. Késfokvastagságúra kinyújtjuk.
40 deka darált diót
20 deka cukorral a kinyújtott tésztára hintjük. Rányomkosjuk
Négyszögeket vágunk és felcsavarjuk.
Felvert tojással megkenjük. 2 órát pihentetjük.

Gríz pirítva almával

2 ev.kanál cukrot
1 ev.kanál vízzel barnára pirítjuk
6 deci hideg vízzel felengedjük, felforraljuk
6 ev.kanák grízet
kis sóval
1 ev.kanál vajjal megpirítunk
Felengedjük a cukros vízzel és elfőzzük a levét. Levesszük a tűzről
1/4 kg héjastól megreszelt almát
1 ev.kanál vaniliáscukrot keverünk bele
Kikent edényben pirosra sütjük

Felfújt rízsből, laskaféléből

20 deka rizset sós vízben megfőzünk, leöblítjük
3 deci tejjel
1 ev.kanál vaniliás cukrot leöntjük
Keverés nélkül sütőben elfőzzük a levét. Mikor kihűlt
4 tojássárgát
3 deka vajat
reszelt citromhéjat stb.
5 deka cukrot belekeverünk
4 tojásfehérjét felverjük ,lazán belekeverjüé
Kikent edénybe pirosra sütjük.

Joghurt -torta

6 deci joghurt (janet)
8 ev.kanál kristálycukor
1 tas. zselatin (25gramm)
Addig melegitjük összekeverve, amíg gyöngyözik
Mikor kihűlt
gyümölcsöt (lé nélkül)
3 deci felvert tejszínt keverünk bele.
Formába öntjük, amelynek oldala lecsatolható és 6 órát hűtőben tároljuk.

Linzerkorongok dióval

35 darabhoz:
30 deka liszt
15 deka porcukor
15 deka darált dió
2 tas. vaniliacukor
15 deka margarin
1 ev.kanál tejföl
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
Mindezt jól összedolgozzuk. 1 órát, fóliába csavarva a hűtőszekrényben pihentetjük.
Lisztezett lapítón 3-4 mm. vastagra nyújtjuk. Páros számú korongokat vágunk és 180 C fokon 10-12 percig sütjük.
Mikor kihűlt felét megkenjük savanykás lekvárral és összeragasztjuk a nem megkentekkel.
Ha zárt edényben tároljuk, idővel egyre puhább lesz.

Citrommáz

4-5 kanál kifacsart és megszűrt citromlevet (vagy narancs)kikavarunk annyi porcukorral amennyit felvesz.
Majd láng fölött keverjük tovább, amég a cukor teljesen elolvad és a máz szép sima lesz.

Cukormáz tojásfehérjével

2 db. tojásfehérje
1/2 citrom leve
30 deka porcukor
Egy tálban, mindezt 15 percig kavarjuk ( robotgéppel5-6 perc),amég a cukor elolvad és a máz szép sima lesz.

Diós nudlicskák

30 deka liszt
15 deka porcukor
15 deka darált dió
2 tasak vaniliás cukor
15 deka margarin
1 ev.kanál tejföl
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
Jól összegyúrjuk.
4 drb 20 cm-es rúdakat formálunk belőle.
2 órát fóliában, hűtőben pihentetjük.
1 cm. vastag nudlikat készítünk. Kikent tepsiben 180 C fokon 10-12 percig sütjük.
Olvasztott csokoládét töltünk a tetejére.

Diós habcsóktallér

30 deka darált dió
20 deka porcukor
3 ev.kanál liszt
3 felveretlen tojásfehérje. Belekeverjük:
3 felver tojásfehérje és
pici só, és
20 deka porcukor keverékébe.
Kikent tepsibe kanállal halmokat rakunk (nagyon szétterülnek!)
és 180 C fokon, 20-25 percig sütjük.
Hidegen csokoládémasszába mártjuk, diócikket teszünk a tetejére.
Frissen puha de 1-2 nap múlva ropogóssá válik!!

Összeragaszthatjuk a "kocsikerék" krémjével vagy csokoládékrémmel is őket.

Linzerkorongok

50 deka lisztet
15 deka margarint
1 sütőport
20 deka porcukrot
2 tojást
1 ev.kanál tejfölt
1 citrom lereszelt héját
1 tas vaniliát
pici só Jól összedolgozzuk. 6 órányit pihentetjük.
Lisztezett lapítón (sütőpapír között)3 mm vastagra kinyújtjuk
4á6 cm. átmérőjű karikákat vágunk.Minden másodikat, a közepén gyűszűvel kiszúrunk.
A korongokat fél órát pihentetjük, tepsiben, 180 C fokon, 8-10 percig sütjük.
Savanyó ízzel párosával összeragasztjuk. Tetejükre csokoládémáz, porcukor.

Diókrémes mézes szelet (szalalkális)

7 deka vaj vagy margarin
14 deka méz
szelíd tűzön felforrósítjuk, majd langyosra hűtjük.
1/2 deci tej
3 tojás
2 deka (20gramm)szalalkáli
belekeverünk és hozzáadjuk a
50 deka lisztet
1/2 kávéskanál fahéj
1 órán át pihentetjük. Átgyúrjuk. Két részre osztjuk. Lisztezett sütőpapír között kinyújtjuk 32x32 cm-es lap!! A papírral belehúzzuk a tepsibe. A felső papírt levesszük és 200 C fokos lerben 12-15 percig sütjük.
Ha kihűltek 3 drb. 10x30 cm-es lapokra vágjuk.
KRÉM: 2 tasak vaniliás pudingpor
8 deka cukorpor
6 deci !! tej
2 tasak pudingot péppé főzzük és beleforgatunk
25 deka darált diót és hagyjuk langyosra hűlni.
20 deka porcukrot
25 deka vajjal
4 tas vaniliás cukorral habosra kavarunk,
reszelt narancshéjat
6 ev. kanál rumot adunk hozzá.
A lapokat megkenjük, Díszítjük.

Rigó Jancsi

4 tojás
12 ev.kanál cukor
9 ev.kanál víz
12 ev.kanál liszt
3 ev.kanál kakaó
1/2 ev.kanál szalakálé (citromlét csepegtetni rá)
A tojást a cukorral, mixerrel habosra kavarni. Majd a többivel is jók kikavarni.
Kikent kicsi tepsiben sütni.
HAB: 3 ev.kanál cukor
3 ev.kanál kakaó
1 liter tejszin ("maggle")5-6 percig mixerrel keményre verjük.
A kihűlt tésztára tesszük a habot és csokoládét reszelünk a tetejére.

Kukoricakuglóf

50 gramm mazsola (meghintjük fátyolnyi liszttel, hogy ne szálljon le az aljára)
20 deka finomliszt
15 deka kukoricaliszt
15 deka vaj
15 deka cukor
2 tojás
1 csipet só
citromhéj
1 deci tej
Mindezt jól kikavarjuk és kikent 2-2,5 liter űrtartalmú formába öntjük. Jól az asztalhoz veregetjük, hogy a levegőbuborékok kimenjenek belőle. 45-r0 percig sütjük 180 C fokon. (Tűpróba)
Ha kihűlt, tálra tesszük. Megszúrjuk gyümölccsel, kompóttal, csokoládéreszelékkel, tejszínhabbal.

Kávés szelet dióval

6 tojás felvert fehérje
15 deka porcukor
15 deka darált dió
2 kanál liszt
1 tas. sütőpor Lassu tűznél, kikent tepsiben megsütjük
KRÉM: 2 egész tojás
20 deka porcukor
2 kanál liszt
1 deci kávé. Habverővel kavargatva összefőzünk.
1 tábla vajat belekeverünk mikor már nem forró.
A kihűlt tésztára kenjük a krémet. Megszórjuk 15 deka pörkölt dióval és csokoládémázat teszünk reá.

Turótorta tepsiben

40 deka liszt
20 deka margarin
6 deka vaniliás cukor
2 tojássárgája
késhegynyi szódabikarbóna (rácsepegtetni citromlé)Jól összegyúrunk
A tészta 1/3-át félretesszük rácsnak a tetejére
30 deka tehéntúrót áttörünk (géppel is lehet, a passzírozójával)
8 deka olvasztott vaj
3 darab kisebb, főt krumpli áttörve
10 deka vaniliás porcukor
10 deka rumba áztatott mazsola
reszelt citromhéj
Végül lazán belekeverni a tojások felvert habját.
Normál tepsiben, együtt sütjük.

Püspökkenyér tojásfehérjéből

6 tojásfehérjét
20 deka kristálycukorral keményre verünk (kanállal lehessen tenni)
11 deka liszt
aszalt gyümölcs, kókuszreszelék, mazsola, mák tetszés szerint, lazán belekeverve.
Kikent hosszú formába sütjük. Akkor van kész, amikor elvált a tepsi szélétől!

Vilmika mákos tészta (szalalkális)

8 tojás fehérjét habbá verni
20 deka cukorral (elején beletenni, kristály is jó)
20 deka őrölt mákot
8 deka kókuszreszeléket
2 ev.kanál liszt
3 ev. kanál tejben feloldani
1 kiskanál szalakálé (jó citromlé vagy ecet rácseppenteni)
Kikent, normál méretű tepsiben kisütni
KRÉM: 8 tojás sárgáját
3 ev.kanál lisztet
3 tas vaniliacukor
20 deka cukor
2 1/2 deci tejben összefőzni (jó kristály is és gázlángon is)
20 deka vajjal összekeverni ha kihült.
A krém 2/3-át rákenjük a kihűlt masszára
31/2 csomag "Picnic" kekszet (vagy más poronyót)rárakunk
A megmaradt 1/3 rész krémbe belekeverünk
1 kiskanál neszkáfét 1/2 deci vízben feloldva és a kekszre kenjük.
kókuszreszelékkel és reszelt csokoládéval megszórjuk
Másnap vágjuk.

Tepertőspogácsa zsírral

40 deka liszt
1 kocka élesztő + 1 deci tejben + pici cukor (20 gramm)
1/2 deci olvasztott zsír
1/2 ev. kanál só
1 tojás
2 ev.kanál tejpor + víz (a tej is jó)
kőtestésztát dagasztunk és megkelesztjük (1 óra)
kinyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral és meghinteni pici borssal. Összehajtjuk (mind a négy oldalról a szembelevőre hajtva) 10 percig pihentetjük
még egyszer nyújtjuk, kenjük, hajtjuk.
pogácsákat vágunk.

25 darab lesz a közepes vágómmal. 0,03 dekás pogácsához kell 0,016 deka liszt.

Szilvásgombóc, nudli

SZAKÁCSKÖNYV: szerintem nem jó!
1 kg héjában főtt burgonyát áttörünk
2 tojás
10 ev.kanál liszt
összegyúrjuk. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, kockára vágjuk,a kockákba tesszük a szilvát és belecsomagoljuk lisztes kézzel. Lisztezett lapítora rakjuk, sós vízben megfőzzük, olajban pirított prézliben megforgatjuk.

SZERINTEM: próbálva! 4 főre: 1/2 kg.(kb.4 nagyobbacska) krumplit héjában megfőzünk.
Meghámozzuk, még melegen a lapítón krumplitörővel (vagy villával) összetörjük. Amég nem mered meg a krumpli 30deka lisztet gyúrunk hozzá(akkora halomnyit, amennyi az összetört krumpli halma)Én mindig piros krumplit használok, mert a fajtától is függ a liszt mennyisége.
1 tojás
bőven lisztezett kézzel és lapítón összegyúrjuk. Nem kell sokáig dolgozni a tésztával mert közben lágyul. Lisztezett lapítón félujjnyi vékonyra nyújtjuk, kockákra vágjuk, közepükbe kimagolt szilvákat teszünk és becsomagoljuk a tésztával.
Lisztezett lapítószélre rakjuk.
Sós, kb. 4 literes lábosba (jobb ha nem kerüljenek egymásra a gombócok)fővő vízbe rakjuk. Mikor a víz tetejére feljöttek még várunk 3 percet (ha odaragad egy pár a szűrőkanállal vájjuk fel) szűrőkanállal kiszedjük és felforrósított ( nem pirított) prézlis lábosba megforgatjuk.
1 csésze prézli (1 kiskanál 2 gombóchoz)szükséges és annyi olaj amennyit felvesz.
kb. 30 darab gombóc lesz.

általános tudnivalók : mértékek

1 ev.kanál liszt:--25 gramm ( 2,5 deka) esetleg 3 dekáig.
1 ev.kanál olaj:---15 gramm ( 1,5 deka).
1 ev.kanál cukor:--25 gramm ( 2,5 deka)
1 ev. kanál rizs:--25 gramm
1 ev.kanál gríz:---20 gramm (2 deka)
1 ev. kanál só:----35 gramm (3,5 deka)

1 ev.kanál : 3 kávéskanál
1 vizes-pohár folyadék = 14 kanál vagy = 2 deci
1 liter: 4 1/2 vizes-pohár
1 csésze 2 1/2 deci

Én tepsim: nagy = 26x39 cm.
kicsi= 22x32 cm.
kalácssütő = 31x6 cm.

2. általános tudnivalók II ( rizs,gríz,laska,stb.)

RIZS: levesbe: 2 személynek 1 evőkanál
Körítés: 1 személynek 2 evőkanál
Töltelékbe: 1 kg hús + 1 tojás + 1 csésze rizs
Levesgombóc: 10 deka darált sovány hús + 1 kávéskanál liszt + 1 evőkanál rizs + 1 tojás felveretlen tojásfehérje (egész tojás)

GRÍZ: levesbe: 2 személynek 1 evőkanál
Pirított gríz: 1 személy 1 evőkanál gríz + 1 deci víz
Grízgaluska: 1 tojást felverve + 3 evőkanál gríz

Laska (levestészta): 1 tojás + 8 evőkanál liszt + 4 evőkanál víz
Reszelt levestészta: 1 tojás + 4 evőkanál liszt. A reszelő nagy fokán megreszeljük (csak lefele húzogatva) miután kicsit szikkadt, belefőzhetjük.
Csurgatott tészta: 1 tojást kissé felverünk + 2 evőkanál liszt, villával finoman a levesbe csorgatjuk.

Gyúrt tészta (laska): 1/4 kg (10 kanál) lisztet + 1 tojás (lehet 2 vagy 3 is) + 5 kanál víz (vagy kevesebb). Addig gyúrjuk, amíg elválik a deszkától. Minél több a tojás, annál rugalmasabb a kifőtt tészta.

Kelt tésztához 1/2 kg liszthez 25 gramm élesztő (rajta van a mérték a tasakon).

Keksz -vaniliás

Fél kg liszt
12 deka vaj
2 tojás
1 deci tej
6 deka vaniliás cukor
10 percig gyúrjuk
Másnapig pihentetjük
Nyújtjuk, formákkal vágjuk.

Keksz - darált

Daráltkeksz

3 tojást
2 evőkanál cukrot
3 ev.kanál olajat
1 tasak sütőport
1 ev.kanál rumot
30 deka lisztet összegyúrunk.
A formával felszerelt darálón keresztül hajtjuk.
hosszú darabokra vágjuk
Kikent tepsibe sütjük

Keksz -piskóta

3 egész tojást
6 evőkanál cukorral
jó habosra kavarunk
1 tasak sütőport
1 tasak vaniliáscukrot
liszt annyi, amennyit felvesz kavarunk még hozzá. Olyan kemény legyen, hogy kiskanállal lehessen tenni.
Kicsi ( mert szétterül) csomókat szedünk és távol egymástól.Több mint kétszeresére nő.
Lehet kókuszreszelékkel, őrölt dióval, mákkal.
Kikent tepsibe.
Két nagy tepsim kókuszreszelék nélkül.
Nem szárad meg!

Keksz -poronyó

50 deka liszt
20 deka margarin
1 deci víz (tej)
citromhéj vagy őrölt dió
1/2 tasak sütőpor
Tetejére glazurt csorgatni
vagy meghintjük vágott dióval vagy kristálycukorral, amiket kanál hátával, nyersen belenyomkodunk.
2 nagy tepsim lesz.

Csokoládé -házi

3 deci (szük) vízben
1 kg. cukrot jól felfőzünk ( vagy kétszer hagyjuk majdnem kifutni)
10 deka kakaót
50 deka tejport töltünk bele (fakanállal belekavarjuk majd lángra téve, három percig a géppel jól összedolgozzuk, összefőzzük)
15 deka vajat, amikor már nem forró, géppel beledolgozunk
15 deka vágott diót is lehet
Kivajazott tálra vagy tepsibe öntjük. Vizes késsel vágjuk.

1. általános tudnivalók I. (lisztből)

RÁNTÁS: 1 ev.kanál liszt --2 l. vízbe
ha hagymás, akkor azt dinszteljük meg előbb félig majd a lisztet rászórjuk.
ha paprikás, akkor azt a tűzről levéve szórjuk bele mert könnyen megég. A paprika zsírban oldódik.
Akkor nem lesz csomós ha, forró rántást hideg vízzel engedünk fel vagy hideg rántást forró vízzel.

MÁRTÁS: 1 ev.kanál liszt --3 deci lé. Mint fent.

HABARÁS: 1/2 ev.kanál lisztet lassan felengedünk 3 ev.kanálnyi hideg vízzel, majd 2-3 ev.kanál tejföllel (esetleg tej), folyton kavargatva. A lisztbe nagyon lassan töltjük a hideg folyadékot, folytonos kavarás mellett, hogy ne legyen csomós. Lassan beletöltjük a forró 2 l. lébe és 10 percig főzzük.

Tojásos tejfölös ERESZTÉK: 2 tojást + 1 deci tejfölt tálba tesszük és lassan, kanalanként hozzákeverjük a 2 l.lét.

OMLETT (rántotta): 1 ev.kanál liszt + 1 deci tej(6 ev.kanál tej)A forró olajos lisztet engedjük fel a hideg tejjel (nem pirul) 2-3 tojást és ízesítőket keverünk bele, lassú mozdulatokkal, hogy "rezgős" maradjon.

SODÓ: 2 tojást + 2 ev,kanál vaniliás cukorral kikeverünk
hozzákeverünk 1 pohár (2 deci) tejeskávét, kakaót tejet, kávét, gyümölcslevet és tűzön habverővel kavarjuk, amíg annyira sűrű, hogy a habverőről leejtett tömeg nem merül el.

KRÉM (vanilia): 1 tas vaniliapor + 2 tojássárgája +1 ev.kanál liszt + 2 ev.kanál cukor--kikavarni. 1/2 liter tejet felforralunk és folytonos keveréssel lassan a tojásos keverékhez öntjük, azután a tűzön tovább keverjük, amég sűrűsödik és az asztalon keverjük, amég kuhűl.

LISZTGALUSKA: 4 személynek: 1 egész tojást kicsit felverünk + 1 kiskanál víz + annyi liszt amennyivel olyan sűrü lesz, hogy kiskanállal teketjük a levesbe. A kanalat először belemártjuk a forró levesbe, majd veszünk a masszából és enyhén belecsapjuk a levesbe. Ezt ismételjük.

1/2 kg lisztből = 65 darab kicsi pogácsa